En toen werden twee weken ineens meer dan twee maanden! Ik heb het over mijn social media detox, of beter gezegd mijn Instagram-detox. Misschien wist je wel dat ik in de weekenden al niet meer online was en de laatste tijd veel nadacht over mijn social-media-gebruik. Ruim twee maanden geleden besloot ik even helemaal offline te gaan op Instagram, inclusief het verwijderen van de app op mijn telefoon. Ik ging op vakantie (eigenlijk juist hét moment om mooie foto’s te posten ;)) en had behoefte aan een detox. Even niet ge-influenced worden door van alles en nog wat. Hoe was dat?

Uiteindelijk heer-lijk! De eerste paar dagen moest ik wel even wennen. We ging op roadtrip door Noord-Spanje (wat we overigens halverwege helaas hadden afgelast wegens slecht weer – ja, ook in (Noord-)Spanje komt het soms dagen met bakken uit de lucht vallen), dus we zaten heel wat uurtjes in de auto. Op de momenten dat ik me verveelde had ik zeker de neiging om dan maar even door mijn newsfeed heen te scrollen. Maar na een paar dagen was dat al minder.

Ook de behoefte om te posten was minder dan ik had verwacht. Zelfs toen we besloten onze trip te cancelen, daardoor andere verrassende stadjes ontdekten en uiteindelijk in Valencia belandden, met Diego naar het strand gingen en vriendlief de lekkerste fideuá maakte, kon ik mijn postbehoefte prima onderdrukken.

Na twee weken dacht ik: Dit bevalt zo goed, ik detox nog even door! Het was tenslotte toch vakantieperiode. Op een gegeven moment vergat ik gewoon dat Instagram bestond! 😀 Nu twee maanden later wordt het toch tijd weer online te gaan, maar om eerlijk te zijn wel om business- redenen. Ik heb goed na kunnen denken over de (persoonlijke) voor- en nadelen van Instagram (als ondernemer) en die wil ik graag met je delen.

Voordelen (Waarom ik besloot weer online te gaan)

  • Als ondernemer zichtbaar zijn. Omdat ik weinig tot niks aan marketing doe, is Instagram zo ongeveer mijn enige en het leukste middel om zichtbaar te zijn.
  • Nieuwe contacten opdoen.
  • Écht goede en leuke accounts volgen. Hoewel ik soms zonder echt te KIJKEN door mijn news feed scrol, zijn er toch een paar account die echt informatief, leerzaam en/of entertainend zijn:
  • Foto’s van vrienden zien.
  • Stiekem toch mooie Spanje-foto’s met jullie kunnen delen.

Nadelen (Waarom ik besloot een detox van meer dan twee maanden te doen)

  • Ge-influenced worden. Dit is toch wel de voornaamste reden dat ik even weg was. Want hoe je het ook went of keert, dit is nou eenmaal wat er gebeurt als je door je newsfeed scrolt. Ondernemers en creatievelingen die al verder zijn in hun ondernemerschap dan jij en het in jouw ogen dus beter, mooier, slimmer enz. doen; fashion bloggers met de mooiste outfits die jij niet kunt betalen of omdat iedere week nieuwe kleren kopen helemaal niet duurzaam is; reisbloggers die iedere week weer op een andere bestemming zijn; het kan inspirerend zijn tot op zekere hoogte, maar soms leidt het slechts tot frustratie, irritatie of een hoofd te vol met 1001 ideeën.
  • Je tijd verdoen. Zeker als je uit verveling zit te scrollen en geen waardevolle interactie hebt met volgers en mensen die je volgt.

Mijn hoofd was even heerlijk LEEG! Nu ben ik dus weer online, maar zal zeker wat vaker een detox gaan inlassen.