Hoe een bewuste ochtendroutine jou kan helpen je doelen te behalen en je droomleven waar te maken

Wat hebben een ochtendroutine en het behalen van je doelen nou met elkaar te maken? Het antwoord is simpel: om bepaalde doelen te behalen of je dromen waar te maken is het belangrijke om aan jezelf te werken. Je zult jezelf persoonlijk moeten ontwikkelen om steeds een stapje verder te komen. Dat gebeurt namelijk niet door te blijven doen wat je nu doet. Anders had je bepaalde doelen en dromen nu al wel bereikt.

De ochtend is het uitgelezen moment om aan jezelf te werken, omdat onze geest dan nog niet beïnvloed is door allerlei informatie of de mensen om ons heen. Zie je geest op dat moment van de dag als een leeg canvas dat nog niet is bekladderd met sombere zwarte vegen, maar dat jij mag beschilderen in alle kleuren van de regenboog.

Je werkt tijdens een bewuste ochtendroutine dus niet zozeer aan de concrete acties om je doelen te behalen, maar meer aan:

1) de juiste positieve mindset om die acties uit te voeren, en
2) jezelf beter leren kennen om zo precies te weten wat je wilt, waar je staat en waar je heen wilt.

Positieve gedachten werken door gedurende de rest van je dag. Als je met het verkeerde been uit bed bent gestapt, heb je daar de hele dag last van. Andersom geldt dus hetzelfde. Hoe jij je ochtend begint, is allesbepalend voor de rest van je dag!

En door goed te weten wie je bent en wat je wilt, kun je dagelijks bij jezelf inchecken om te kijken of je op de goede weg bent.

Je ochtend bewust en zonder afleiding beginnen zorgt ervoor dat je:

  • meer mentale rust ervaart
  • minder gestresst bent en minder piekert
  • meer bewustzijn en helderheid creëert
  • tijd voor jezelf vrijmaakt
  • meer geluk ervaart
  • meer focus hebt op je doelen en dromen en ze daardoor sneller behaalt

Maar wat moet je ‘s ochtends dan wel en niet doen om dat allemaal te creëren?

Komt ‘ie!

1| Skip alle schermen de eerste 2 uur van je dag!

Een bewuste ochtendroutine (of een mindful morning zoals ik het liever noem – klinkt veel mooier ;)) begint met het elimineren van al je schermactiviteiten, oftewel: op je telefoon scrollen, alvast je mail op je laptop checken, tv kijken etc. Al die informatie beïnvloedt namelijk jouw gedachten en je stemming. Door niet te kijken naar wat anderen op social media doen, ontdek je wat belangrijk is voor jou! En door het nieuws, dat meestal niet erg positief is, even te laten voor wat het is, word je niet gevoed met negatieve invloeden.

2| Ontbijt mindful

Mindful ontbijten betekent dat je je focust op je ontbijt: de handeling van het eten en het eten zelf. Proef echt wat je in je mond stopt en neem pas een volgende hap als je alles hebt doorgeslikt. Mindful ontbijten betekent dus ook dat je ondertussen niet het nieuws kijkt of je Instafeed aan het checken bent.

3| Mediteer

Mediteren is zeker niet alleen voor monniken in Nepal of geitenwollensokkentypes. En je hoeft ook echt niet spiritueel of religieus te zijn om te mediteren. Mediteren gaat er namelijk om dat even terugkomt in het hier en nu, dat je je gedachten terugbrengt naar het heden en naar je ademhaling, in plaats van dat je loopt te piekeren over het verleden of de toekomst.

Mediteren zorgt voor mentale rust, waardoor je meer helderheid zult ervaren en minder gestresst bent.

4| Wees dankbaar

We focussen ons te vaak op de negatieve dingen in het leven. En die negatieve gedachten beïnvloeden je gemoedstand. Andersom is dat dus ook het geval: als je je focust op de goede dingen in het leven, zal dat je gemoedstand in positieve zin beïnvloeden. Dankbaar zijn of dankbaarheid beoefenen betekent niets anders dan je focussen op het positieve.

Schrijf dagelijks op waar je dankbaar voor bent, bijvoorbeeld in een dankbaarheidsjournal.

Doordat je een positieve mindset creëert, zul je ook meer kansen zien. Je verlegt je focus op wat mogelijk is, in plaats van wat niet mogelijk is. Zelfs je grootste droom wordt daarmee mogelijk – tenzij je natuurlijk binnen 1 seconde op de maan wilt landen.

5| Zet een intentie

Een intentie zetten betekent dat je een gevoel of mindset instelt voor die dag, dat je je voorneemt op een bepaalde manier te handelen. Hierdoor creëer je focus, focus op je doelen. Schrijf je intentie op een post-it en plak het op een plek waar je vaak kijkt, bijvoorbeeld je beeldscherm of als achtergrond op je telefoon. Zo word je gedurende dag aan je intentie herinnerd.

Een intentie zetten doe je zo!

6| Reflecteer op je planning en gewoontes

Je doelen behalen zonder een planning wordt lastig. Maak dus een planning en reflecteer dagelijks even op je voortgang. Dit betekent ook dat je dagelijks bijhoudt of je de nieuwe habits die nodig zijn om je doelen te behalen wel netjes doet!

In Morning Notes vind je zowel een planner als habittrackers!

7| Voed je geest

Lees een boek of luister een podcast. Voed je geest met informatie die je helpt jezelf te ontwikkelen. Dat kunnen bijvoorbeeld een paar bladzijden of een podcast zijn over een onderwerp dat je dichter bij je dromen en doelen brengt.

👉👉👉 Morning Notes is je eerste habit in de richting van jouw droomleven!

Door een positieve mindset te creëren en heel gefocust met je doelen bezig te zijn, zul je ervaren dat je meer energie hebt, gemotiveerder bent en met meer flow en bewustzijn je dag doorbrengt. En dat brengt je stapje voor stapje steeds dichter bij je nieuwe leven.

Klik op de afbeelding.